Speedskilandslaget snabbare med CFD
Ski Team Sweden Speedski har fortsatt arbetet med att öka förståelsen för olika aerodynamiska fenomens betydelse för skidåkarens luftmotstånd. I år är fokus på datorstödda flödesanalyser, så kallade CFD-beräkningar. Analyserna visar på stor potential.
- Förra året körde vi tester i Volvo Cars vindtunnel. Det gav massor med intressant information. Nu fortsätter vi vårt aerodynamikprojekt med strömningsanalyser i virtuell miljö, säger Mats Abrahamsson som är utbildningsansvarig för Speedskilandslaget.
Det är aerodynamikexperten Vojtech Sedlak som har hjälpt landslaget att bygga upp virtuella modeller av åkare och genomföra en mängd analyser under olika simulerade förhållanden:
- Det har varit jättespännande att arbeta med speedskilandslaget. Jag började med att scanna och bygga upp en generisk 3D-modell av en åkare, därefter var det en del inledande arbete med att förstå olika geometriska förhållanden och få modellen så realistisk som möjligt. Med modellen på plats kunde vi sedan göra strömningsberäkningar med CFD och faktiskt omgående börja dra en del intressanta slutsatser, säger Vojtech som till vardags arbetar med fordonsaerodynamik hos Volvo Cars.
Med den här typen av CFD-analyser är det möjligt att studera detaljer på ett annat sätt än vid vindtunneltester. Det går att i detalj se hur en förändring i utrustning eller åkarens position påverkar strömningsbilden och därmed luftmotståndet. Det som i vindtunneln blir ett resulterande motstånd blir här visualiserat på ett annat sätt och det är då lättare att förstå varför en viss förändring ger positiv eller negativ effekt:
- Jag har t ex tittat på strömningen runt ben och spoilers och vilken effekt olika variationer kan få på den viktiga luftzonen omedelbart bakom åkaren, den så kallade vaken, säger Vojtech till skidor.com
Planen är nu att fortsätta projektet framåt och titta mer på variationer i åkarens position. Där finns en hel del kunskap att hämta:
- Det finns många ideer om t ex läge på armar och händer, vinkel på huvud och hjälm samt avstånd mellan underbenen att studera. Vi vet att det nästan alltid är den sammanlagda effekten på vaken bakom åkaren som är intressant och det resultatet ser man nog bäst i vindtunnel, men för att hitta vilka justeringar som är de rätta verkar CFD-analys vara vägen framåt. Det här arbetet kommer vi absolut att fortsätta med, säger Mats Abrahamsson till skidor.com.
Den som följer speedskilandslagets framfart, och har sinne för detaljer, kanske kommer att upptäcka små skillnader i åkarnas utrustning och position. Arbetet fortsätter - håll utkik!
2024-01-06
2024-01-06
Mats Abrahamsson, SSF