Åkarporträtt: Agnes Abrahamsson
Agnes Abrahamsson från Väst Alpin SK Göteborg är förstaårssenior i S1-klassen och satte nytt personligt rekord med 208km/h i VM-backen i Frankrike på en världscuptävling tidigare i år. Förra året plockade hon dessutom hem ett JVM-brons i samma backe. Vi undersöker hennes mål med sin VM-start och vad hon tror om sina chanser egentligen. Gillar hon förresten att åka fort?
Det är en månad kvar till VM, vad har du för målsättning?
Jag skulle säga att mitt huvudsakliga mål är nytt personbästa. Särskilt kul skulle det vara att slå pappas gamla personliga rekord, och det borde ju inte vara så svårt säger Agnes med ett leende. Jag har inget direkt placeringsmål men det är klart att jag vill hänga kvar så länge som möjligt i tävlingen så att jag får chansen att åka riktigt fort. Det är ju första riktiga säsongen i S1 så jag är mest med för att lära, även om det blev ett SM-brons förra året i klassen.
Hur stor skillnad märker du på utrustningen jämfört med S2 som du körde som junior?
Det är väldigt stor skillnad. I S2 kör man med vanlig störtloppsutrustning och i S1 som jag kör som senior är allt gjort för maximal fart, och det faktiskt svårt att jämföra. Jag gillar bättre att åka S1, det är helt grymt att åka fort med den utrustningen och i riktigt höga farter. Jämförelsevis känns det lite segt att åka med S2 utrustning, det är inte samma goa släpp i luften och skidorna. Men det är klart på JVM förra året gick det väl i 160km/h och det är väl egentligen inte så sakta.
När satte du ditt snabbaste åk - och hur är det egentligen att åka så fort på skidor?
Jag har åkt som fortast 208,580km/h vilket jag gjorde nu i januari 2024. Jag tycker egentligen det är svårt att förstå hur fort det faktiskt går. För mig blir det som att kliva in i en bubbla när man glider ut på start. Jag tycker man kan likna känslan med att slå på eller av ljudet på en tv. Under åket blir allt helt tyst och omgivningen liksom rusar förbi. Sedan är ju accelerationen ganska brutal, det tar inte mer än kanske 6-7 sekunder från start tills man är uppe i 200km/h och det är lite surrealistiskt. När man skall bromsa behöver man också vara väldigt försiktig, att bara plötsligt ställa sig upp i 200km/h är inte att rekommendera.
Hur har du utvecklat din åkning sedan förra säsongen?
Jag började åka i S1 klassen på SM förra säsongen, så jag skulle säga att den största skillnaden för min del är att få åka iklädd de klassiska speedski-dräkterna, med 238cm långa skidor och riktig speedskihjälm. Skillnaden mellan SM förra säsongen och den senaste världscupen nu i januari är enorm då jag nästan dubblade hastigheterna. Jag skulle säga att jag håller på och utvecklar mig som mest nu, genom att vänja mig vid känslan av ”riktiga” hastigheter. Man blir bra på det man övar på, och det är just öva på att åka ordentligt fort jag gör denna säsong. Men det har ju gått ganska bra, jag blev faktiskt fyra på en av världscuptävlingarna och det var nog lite över förväntan. Men kul!
Varför började du med speedski och har du några tips för den som är sugen på att testa?
Det är ofta man får frågan hur man hittade en extremsport som denna. Jag har alltid älskat fart, så när jag fick frågan av min pappa och mina äldre bröder om att åka med på läger blev det ett självklart ja! Pappa och mina två äldre bröder som också åkt i många år var de som fick mig att börja som 11-åring. De flesta av våra lagläger är öppna för de som är intresserade av speedski. Hela laget är alltid välkomnande till alla som vill åka fort!
Du är ganska snabb i en annan sport också, berätta
Jo, jag cyklar ju en del. Gått cykelgymnasiet i Skara och tävlar aktivt i Mountainbike Sprint (XCE) på internationell nivå. Jag är regerande svensk XCE-mästarinna och tog min första pallplats på XCE-världscupen när jag blev trea i Belgien i somras. Det funkar fint att kombinera med min skidåkning, mentalt är det ganska likt. Man går in i sin bubbla innan start och då är det bara fullt fokus framåt. Sedan är ju en stor skillnad att man är fler på banan i XCE och måste ha en taktik kring det som inte finns i Speedski. Men ändå, i båda sporterna är reaktionsförmåga, balans, teknik och koncentration väldigt viktiga ingredienser.
Namn: Agnes Abrahamsson
Klubb: Väst Alpin SK Göteborg
Ålder: 19
Övrigt: Jobbar extra som truckförare och har två väldigt snabba, men lata, hundar. En av storebrorsorna och pappa tävlar också på VM. En brorsa till åker också speed, men inte i år.
2024-03-02
2024-03-02
Mats Abrahamsson, SSF